کتاب و شیوه آموزشی شما برای چه افرادی مناسب است ؟
تمام افراد علاقه مند به آموزش پیانُ با توجه به نوع ارتباط شان با موسیقی می توانند از این شیوه آموزشی بهره ببرند. نو آموزان اعم از کودک و بزرگسال و همین طور افرادی که سالها در کلاسهای آموزشی شرکت کرده اند اما پیشرفت قابل توجهی نداشته اند در اولویت هستند.
باید توجه داشت که این کتاب برای اولین بار روشی نو را در آموزش پیانُ پیشنهاد می کند که در آن میزان و سرعت پیشرفت نو آموزان قابل قیاس با شیوه های رایج نیست. مطالب و نتایج آزمونهای اماری ما از سال 1388 آغاز و در نهایت در سال 1393 به چاپ رسیده است. خوشبختانه روش پیشنهادی مورد استقبال مربیان و هنرجویان عزیز قرار گرفته و رفته رفته بیش از پیش مورد استفاده قرار می گیرد.
نو آموزان به دلیل زیبا بودن طراحی کتاب و همین طور درگیر نشدن با مهارت های نیمکره چپ مغز ، به راحتی با کتاب ارتباط برقرار می کنند و شوق و ذوق فراوانی از خود برای نواختن قطعات ان نشان می دهند.
چرا این کتاب را نوشته اید؟
کتاب نوشتن و تدریس نمادی است از عشق ورزیدن به دیگران و سهیم کردن آنها در آنچه که به نظر ما باعث شادمانی و رضایت شان می شود. انگیزه ، پشتکار و هوش هر چه قدر هم که بالا باشد برای موفقیت کافی نیست. بلکه مهمترین عامل در نوازندگی پیانُ شیوه انجام کارها و نحوه برخورد ما با امور است. اوضاع در بخش آموزش پیانُ در دنیا خیلی مطلوب نیست و بطور کلی موسیقی به خصوص در کشور ما از رویکرد علمی برخوردار نیست و افراد بیشتر سعی دارند تا مسایل را به صورت غریزی و احساسی و نه علمی و آزمایشگاهی حل کنند. هدف، دستیابی به شیوه ای بود که افراد با سرعت و لذت بیشتر با صرف انرژی ،زمان و هزینه کمتری بتوانند پیانُ را یاد بگیرند. زیاد پیش می آید که افراد به دلیل طولانی شدن مراحل پیشرفت و یادگیری شان تمرکز و علاقه خود را از دست داده و از ادامه کار دست می کشند. پس طبیعی بود که تصمیم به انتشار نتایج ازمون ها بگیریم.
این شیوه چه مزیتی نسبت به شیوه های قبل از خود دارد؟
میزان و سرعت پیشرفت نو آموزان قابل قیاس با شیوه های رایج نیست. هزینه مجموعه در مقایسه با دستاورد آن ناچیز است و افرادی که در سایت عضو شده اند می توانند سوالات احتمالی خود را مطرح کرده و پاسخ خود را دریافت کنند. بطور کلی نگرش من به مسایل آموزش پیانُ از قبیل : تئوری موسیقی- نت خوانی – مباحث تکنیکی پیانُ و … بسیار متفاوت است. این شیوه سیستمی است متشکل از:
۱- نکات مهم روانشناسی آموزش
۲- کمتر کردن زمان تمرین یعنی تاکید بر استفاده بیشتر از مغز به جای زمان
۳- از کلیات به جزییات رفتن
۴- تمرینات آماده سازی مغز و اعصاب
۵- تنظیم قطعات با نگرش آموزشی
۶- حقه های آسانتر کردن نت خوانی
۷- کاربردی کردن تئوری
۸- استفاده از رنگها و تصاویر
۹- تمرینات گام و آرپژ
۱۰- تاکید بر مشاهده و شنیدن دقیق موسیقی بجای عمل خواندن نت روی کاغذ
۱۱- استفاده از فیلم اجرای استاد و شنیدن آن به عنوان منبع اطلاعاتی که برای اجرای قطعه در شروع یادگیری نیاز داریم، هرکدام به عنوان موضوعی جداگانه مورد بررسی دقیق قرار گرفته است.
در حالیکه در سیستم های دیگر چه روسی و چه امریکایی و …. توصیه بر افزایش زمان تمرین ، انجام تمرینات غیر موزیکال مثل هانون ، اشمیت و بیر و چرنی و ….. که دیدگاهی شبیه ورزش به موسیقی دارند ، پیشرفت همراه با درد و زحمت فراوان، تمرین دودستی از اول کار مانند چرنی ، بیر و…، از روی نت نواختن بجای از حفظ نواختن و از جزییات به کلیات رفتن می باشد. این متدها جذابیت صوتی و بصری نیز نداشته و باعث بی انگیزگی در هنرجو می شوند.
آیا این شیوه به صورت عملی تست شده است یا خیر؟
امسال چهاردهمین سال تدریس اینجانب است. بطور مرتب هر چند وقت یکبار رسیتال و کنفرانس هایی هر چند کوچک برگزار می کنم و در تمام این سالها آگاهانه و آزمایشگاهی تدریس کرده ام. در رابطه با شیوه تدریس خودم همواره با بزرگترین اساتید دانشگاهی موسیقی کشور و جهان مشورت کرده و می کنم. در حال حاضر در آموزشگاه های موسیقی مشغول به تدریس هستم و میانگین هفته ای 100 نفر را بطور خصوصی ویزیت می کنم و از نزدیک شاهد پیشرفت سریعتر هنرآموزانی که از این شیوه استفاده می کنند هستم.
آیا این کتاب یک خود آموز است و من به مربی احتیاج ندارم؟
خیر ، قطعا اکثر نوآموزان به مربی احتیاج دارند و هیچ راه سریعتری وجود ندارد ولی با این تفاوت که در این شیوه به دلیل مطرح شدن نگرش درست به کلاس ، مربی نیز یکی از ابزارهای شماست! در واقع مربی استفاده مشخصی برای شما دارد که باید آن را بدانید و سپس به کلاس بروید!
این مجموعه شامل چیست؟
یک عدد کتاب ۱۲۰ صفحه تمام رنگی با کاغذ گلاسه که شامل یک جزوه ۲۲ صفحه ای نوشته فارسی و ۹۸ صفحه قطعات تنظیم شده یعنی ۴۶ قطعه موسیقی ، و همینطور یک عدد دی وی دی تصویری شامل توضیحاتی درباره این شیوه و اجرای تمام قطعات داخل کتاب است.
چگونه کتاب را تهیه کنیم؟
علاقه مندان می توانند از مراکز زیر کتاب را تهیه نمایند :
۱- وب سایت www.soheilzamanian.com
۲- انتشارات پارت: تهران خیابان انقلاب روبروی در دانشگاه تهران ابتدای خیابان فخر رازی
پلاک ۸۷ تلفن۶۶۴۸۵۰۱۳-۶۶۴۰۵۶۲۷
۳-مرکز پخش عارف: تهران خیابان جمهوری نرسیده به میدان بهارستان پلاک ۱۲۰ تلفن ۳۳۹۰۰۷۳۹-۳۳۹۷۶۴۳۱
۴- فروشگاههای اینترنتی: آدینه بوک www.adinebook.com و موزیک شاپ www.moozikshop.ir
۵-نشر چشمه: تهران خیابان کریمخان زند نبش میرزای شیرازی پلاک ۱۰۷ تلفن ۸۸۹۰۷۷۶۶
علت استفاده از تصاویر در پس زمینه نت ها چیست؟
این ایده خلاقانه که برای اولین بار در شیوه طراحی صفحه نت اجرا شد بر این اساس علمی استوار است که یک تصویر هزاران برابر کلمات مفهوم را منتقل می کند. جدای از جذابیت دو چندان که در برخورد اول برای هنرجو ایجاد می کند باعث می شود تا هنرجو تمرین دلپذیر تر و هیجان انگیز تری نیز داشته باشد. هر قطعه موسیقی مفهومی را در بر می گیرد و بهترین راه انتقال مفاهیم استفاده از تمام قوای فکری اعم از بینایی ، شنوایی ، بویایی ، لامسه و چشایی است. قطعا اگر امکان پذیر بود ایده عطراگین بودن هر قطعه رو هم پیاده می کردیم. در واقع درگیر کردن تمام بخش های مغز با یادگیری قطعه کاری بسیار صحیح و از اصول حرفه ای می باشد. پیش بینی می کنم که دیر یا زود تمامی نت های استاندارد در دنیا به این صورت نوشته شود یعنی در پشت قطعات موسیقی در هر سبکی ، نقاشی یا تصویر مرتبط با احساس آن قطعه را خواهیم دید زیرا فواید بسیاری دارد. ظاهر جذاب تر و عدم کسالت برای ذهن ، سرعت بیشتر در انتقال مفهوم کلی قطعه و تاثیرات ناخوداگاه احساسی ، درگیر شدن هر دو نیمکره مغز ، انگیزه بیشتر و … از فواید این کار است.
مساله نت را چگونه حل کردید؟
شاید این مورد نیز برای اولین بار در جهان به این صورت مورد بررسی قرار گرفته است. به سادگی از تکنولوژی کمک گرفته و به شیوه ای نت نویسی کرده ایم که پس از مطالعه بخش مربوطه، تمام نتهای قطعات از همان جلسه اول برای همه افراد قابل تشخیص است. ضمنا بطور کلی دیدگاه مطرح شده نسبت به نت قابل توجه و کامل تر از گذشته است.
آیا این کار باعث تنبلی هنرجو نمی شود؟
خیر ، تنبلی مقوله دیگری است و درمانهای مشخصی هم برای آن وجود دارد و ارتباطی با این موضوع ندارد. این حرف مانند این است که بپرسیم اگر من از تهران تا مشهد را با هواپیما بروم تنبل نمی شوم؟ پس بهتر است پیاده بروم ! در واقع انسان همواره با استفاده از تکنولوژی و ایده های خلاقانه وقت را که یکی از با ارزش ترین سرمایه های زندگی است برای خود می خرد تا به موضوعات مهمتری در زندگی بپردازد. به خصوص در شروع یادگیری هنرجو ، درگیر کردن وی با جنبه کاغذی نت کار اشتباهی به حساب می آید. نت سه وجه دارد ۱- تصویر ۲- صدا ۳- روی کاغذ که سومی از اهمیت کمتری برخوردار می باشد و دیرتر باید به آن پرداخت یعنی دقیقا برعکس کاری که اکثر افراد انجام می دهند. مساله نوازندگی و نت خوانی دو مقوله جدا هستند. به همین دلیل افراد بیشماری وجود دارند که نت خوانی بلد نیستند و لی قطعات زیادی هرچند ساده و کم ارزش را از حفظ هستند که خب این مشاهده ساده به ما می آموزد که بر عکس تصور اکثریت ، نوازندگی ربطی به نت خوانی ندارد! البته نت از اهمیت بسیاری برخوردار است از این حیث که در نت تقریبا تمامی جزییات در یک آن به صورت یخ زده پیش چشم شماست. یعنی راحت تر می توانید پروژه را پیمایش کنید و تک تک نت ها را نیز میبینید. فقط اشکال پرداختن به جزییات در شروع هر کاری این است که باعث کسالت و از دست رفتن تمرکز و انگیزه می شود. پس بهتر است که در شروع پس از نواختن قطعه به سراغ نت آن بروید و ببینید که قطعه که نواختید چگونه نوشته می شود یعنی مجددا بر عکس کاری که رایج است. دو منبع برای گرفتن اطلاعات لازم برای نواختن قطعه وجود دارد : ۱- فیلم اجرای استاد (کلیات) ۲- نسخه نت کاغذی قطعه (جزییات) که توصیه تمامی متخصصان مغز و اعصاب و روانشناسی رفتن از کلیات به جزییات است زیرا این شیوه ایست که مغز نوابغ کار می کند.
چرا موسیقی کار کنیم؟
اضافه کردن موسیقی به زندگی مقوله بسیار مهمی است که اگر با دیدگاه علمی درست با آن برخورد شود فواید بسیار با ارزشی را نصیب آن هنرمند می سازد.
در درجه اول موسیقی ابزاری است برای افزایش تمرکز آگاهانه. و تمرکز به این معنی که اجازه ورود افکار مزاحم را به ذهن خود ندهیم. اکثر افراد از تمرکز پایین برخوردار هستند که با موسیقی می تواند افزایش پیدا کند. اگر با شیوه درست موسیقی را کار کنیم افزایش حافظه و اعتماد به نفس را در پی خواهد داشت.
موسیقی زبانی جهانی است و اگر شما موفق شوید که قطعه ای زیبا را بسازید و یا بنوازید نه فقط در میان هم زبانان خود بلکه در تمام جهان خواهان دارد. در واقع اجرای یک قطعه زیبا در یک کنسرت ، مهمانی یا حتی خیابان تقسیم کردن و سهیم شدن یک احساس خوب با دیگران است . موسیقی در تمام کشورهایی که به آموزش اهمیت می دهند جزء ثابت و مهم برنامه هاست. هیچ هنری به اندازه موسیقی تمام ذهن را بطور همزمان به چالش نمی کشد و موسیقی یک ورزش واقعی برای مغز می باشد.